Ιστορία

Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό την διάδοση του ραδιοερασιτεχνισμού στον νησί της Ρόδου και στα Δωδεκάνησα γενικότερα.

Το διακριτικό SV5SW χρησιμοποιήθηκε αρχικά και το σωματείο ονομαζόταν Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ρόδου.

Το διακριτικό αλλάχτηκε σε SV5JK και διατηρήθηκε μέχρι τέλος του 1997 όπου ο σύλλογος άλλαξε το καταστατικό του και μετ’ ονομάστηκε σε Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου με διακριτικό SV5RDS,  διατηρώντας το μέχρι πριν μερικά χρόνια. Σήμερα το χαρακτηριστικό της Ένωσης είναι SZ5RDS.

Το 1987 τα μέλη του συλλόγου βοήθησαν στην διατήρηση των τηλεπικοινωνιών ανάμεσα στις δυνάμεις κατάσβεσης μιας μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο νησί της Ρόδου και έκαψε αρκετές χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. Η Πολιτεία σε ένδειξη ευγνωμοσύνης κατασκεύασε ένα λυόμενο κτίριο στην πόλη της Ρόδου όπου και στεγάζεται το εντευκτήριο της Ενώσεως. Το club μας είναι κτισμένο μέσα στο καταπράσινο φυτώριο του δήμου Ροδίων και από το 2008 μεγάλωσε ο χώρος του.

Από ιδρύσεως του μέχρι σήμερα η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου έχει παρουσιάσει μια σειρά από εκδηλώσεις που βοήθησαν το κοινωνικό σύνολο και την εξάπλωση του ραδιοερασιτεχνισμού στα Δωδεκάνησα. Επίσης είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτό το ωραίο hobby τα μέλη της Ένωσης είναι πάντα πρόθυμα για ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύλη που χρειάζεται για τις εξετάσεις στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και την απόκτηση του Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη.

Φίλε ραδιοερασιτέχνη αν επισκεφτείς τα Δωδεκάνησα μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ραδιοερασιτέχνες της περιοχής μέσω του κύριου τοπικού επαναλήπτη R2 με υπότονο 77 Ηz τοποθετημένος στο ψηλότερο βουνό της Ρόδου τον Ατάβυρο με αναμεταδότη (link) για την πόλη της Ρόδου στην συχνότητα 430.650 Mhz και με υπότονο 77 Hz. Επίσης λειτουργούν επαναλήπτες στο νησί της Ρόδου το R1 με υπότονο 77 Hz τοποθετημένος στον Πρ. Ηλία, το R6b με υπότονο 77 Hz τοποθετημένο προσωρινά στο club, το RU1 τοποθετημένο και αυτό στο club. Επίσης στον Προφήτη Ηλία έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί ένας νέος επαναλήπτης στην μπάντα των UHF και στην συχνότητα 438.650 με shift 7,600 και υπότονο 77 Hz. Αν η τύχη σε φέρει στο ακριτικό Καστελόριζο υπάρχει τοποθετημένος αναμεταδότης (link) στην συχνότητα 430.500 Mhz που σε βγάζει  στο R2. Ακόμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την  Κρήτη με το R5 μέσω του αναμεταδότη (link) (430.600 Mhz) και υπότονο 88,5.

Για όσους ασχολούνται με τα ψηφιακά υπάρχει η APRS digi της Ένωσης με διακριτικό J45VAB στην συχνότητα 144.800 Mhz.

Λειτουργούν και οι ραδιοφάροι (beacons) στα 10 m (28.189 Mhz), στα 6 m (50.015 Mhz) στα 4 m (70.015 Mhz) και στα 2 m (144.850 Mhz).

Το εντευκτήριο της Ένωσης είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη απόγευμα και βρίσκεται μέσα στο δημοτικό φυτώριο της Ρόδου στην περιοχή Μόντε Σμιθ, κοντά στο Αρχαίο Στάδιο και την Ακρόπολη της Ρόδου. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα μέλη της Ένωσης από κοντά και να κάνετε επαφή με άλλους ραδιοερασιτέχνες από τους πλήρης σταθμούς HF – VHF – UHF που είναι εγκατεστημένοι εκεί.